Jefferson Barracks National Cemetery Administration Building Addition and Renovation

This $2.5 million project in St. Louis, MO includes construction of a 2,500 SF building addition and renovation of the existing, 3,800 SF building; while providing temporary, modular facilities for continuing operations. The schedule was significantly shortened by rephasing. This also reduced time in the temporary offices.

This project is a Veterans Administration design-bid-build project for a phased 3,800 SF renovation and 2,500 SF addition to the Administration Building for the Jefferson Barracks National Cemetery. The first phase consists of sitework including demolition, grading, asphalt paving, concrete sidewalks, and landscaping.  The second phase includes construction of the new addition, which is a masonry structure with brick façade and concrete foundations and floorslab, structural steel roof, drywall and acoustical ceilings, painted drywall partitions, terrazzo, carpet, and VCT flooring, casework, aluminum storefront, and typical office plumbing, HVAC, fire alarm, communications, and electrical systems.  Phase 3 consists of renovation of the existing building by relocating the JBNC office staff into a temporary modular trailer complex, complete with all the capabilities of their existing office building, and completely renovating the existing building’s interior finishes and mechanical systems similar to those described for Phase 2.  Phase 4 consists of relocating the JBNC office staff into the new Administration Building once it is complete, followed by constructing a new parking lot in the same location as the existing parking lot and includes asphalt paving, concrete curbs and sidewalks, and landscaping.  Hanke Constructors offered a modification to the original Phasing Plan which was accepted that reduced the overall schedule and length of time the office staff was to be relocated by nearly 6 months.